viernes, diciembre 08, 2006

LA PRESIDENCIA DE JOSE MONTILLA I EL PENEDES

El debat d’investidura de Jose Montilla com a President de la Generalitat s’ha desenvolupat amb calma i amb tranquil·litat. Res ha pogut modificar un clima de calma política que torna a posar les coses al seu lloc en la tradició catalana del pacte i de l’acord. Ha estat un debat de gran importància, en el marc del qual s’ha pogut constatar la voluntat de diàleg del nou President, el seu rigor propositiu i l’alt grau de confiança que ha tramés al país.

Els nacionalistes conservadors han tingut finalment una actitud correcta, que cal reconèixer. El país necessita tant d’un govern actiu i eficaç, com d’una oposició responsable. La ciutadania surt beneficiada d’aquesta conjunció dels dos factors i la política es reforça com la capacitat d’homes i dones de plantejar-ne reptes comuns i de resoldre’ls, en lògic acord amb uns i en lògica diferència amb uns altres.

L’oposició de dretes al Govern Maragall va jugar moltes vegades a la bronca estèril, al gest inútil de la violència verbal, al descrèdit personal i fins i tot a la manca de respecte institucional. Ha estat un espectacle censurable que esperem no torni a ser pràctica habitual. Personalment, he viscut l’etapa del President Maragall com una típica etapa de transició: rica, creativa, transformadora, alliberadora, però amb continues turbulències. .

L’etapa de l’Entesa és una nova etapa. Hi ha la voluntat de que sigui la primera etapa tranquil·la de govern de les esquerres catalanes i catalanistes, conformada per una vocació de treball plural i per una voluntat de practicar una catalanisme inclusiu, integrador, amb primacia social. Benestar i justícia social, modernitat, pluralitat i llibertat són els seus elements bàsics, en directa consonància amb una societat com la nostra que té aquest principis com a propis.

La presidència de José Montilla ha d’impulsar el desplegament del nou Estatut, amb majors cotes d’autogovern i amb més recursos per dur-lo a terme. Des del Penedès, considero necessari que es continuï invertint en educació i salut públiques, en atenció a la gent gran i a les persones amb autonomia personal reduïda, en la conservació i preservació del nostre paisatge, en la millora de les condicions laborals, professionals, i personals de les dones, en l’oferta d’habitatges per als joves, en la promoció de la cultura penedesenca, en la inversió en investigació, en recerca, en implantacions empresarials d’alt valor afegit. Tot això és possible, per que està inclòs en la declaració programàtica de l’Entesa i en el discurs d’investidura del nou President.

Per últim, l’acció de govern del President Montilla ha de fer possible, de la mà dels nostres ajuntaments, un major reconeixement de la entitat singular del Penedès i de foment de la capacitat d’emprendre de la nostra gent. Considero prioritari que es doti als ajuntaments de més recursos i de més competències i, que a la vegada, s’impulsi des del punt de vista institucional un procés de descentralització de gestió competencial cap els municipis que vingui a possibilitar una major proximitat de les decisions governamentals als ciutadans. Hem de procurar governs més pròxims i accions polítiques més coherents amb les necessitats de la ciutadania. Fer-ho de la mà dels ajuntaments és una garantia. El Govern del President Maragall va iniciar ja una fórmula de treball molt propera a les persones, cercant la seva opinió, la seva representació, la seva participació en la pressa de decisions. És compromís del President Montilla ampliar i aprofundir aquest model de relació.

No hay comentarios: