martes, diciembre 16, 2008

EL CAMÍ DEL DIÀLEG ENTRE PERIODISTES I POLÍTICS


Lamento profundament les informacions aparegudes a El 3 de Vuit el divendres 5 de desembre en relació a la continuïtat de l’alcalde de Vilafranca en el seu càrrec. Marcel Esteve és un company de treball polític a qui conec des de fa més de 18 anys que ha treballat molt per Vilafranca, la seva ciutat, i no crec que sigui mereixidor d'un tractament com el que ha rebut per part de la direcció d'aquest setmanari.

Considero que aquesta informació, com ens van apuntar de seguida molts professionals comarcals, és una mostra de manca d’ètica periodística, tota vegada que el titular de la portada diu tot el contrari del que es diu a l’article. No puc entendre que una informació desmentida pel mateix interessat pugui ser mantinguda ( i publicada !), com a titular, pel setmanari. Aquest fet és una mostra de l’estat d’absoluta indefensió en que es troba un càrrec públic davant certes operacions contra el seu rol polític. Fer mal per fer mal, obligar a l’afectat a desmentir a tort i a dret, no és de rebut, màxim quan ( és el cas) informat de la situació que es podia produir, va telefonar al mitjà per desmentir la notícia i va demanar una rectificació.

El 3 de Vuit és un setmanari amb una llarga trajectòria informativa a la nostra comarca, amb el qual col.laboro sovint, així com col.laboren molts membres de la familia socialista penedesenca. Voler vendre setmanaris amb titulars falsos li resta credibilitat davant de la ciutadania i perjudica, de passada, al conjunt del periodisme comarcal que sempre ha gaudit d’una trajectòria seriosa i de prestigi.

El PSC ha manifestat el seu suport a l’alcalde Marcel Esteve i al seu equip de govern davant aquest atac polític. Mantenir la notícia, un cop ha estat desmentida, són ganes de fer mal. Respon a la pràctica política tan reprovable del “tot s’hi val”. Aquí no estem davant d’un cas de zel periodístic, aquí n’hi ha ( i molta) intencionalitat política.

La publicació d’una noticia en aquestes circumstàncies deixa entreveure altres coses. L’opció política de relleu d’en Pere Regull ( a qui fa costat el director del setmanari) a Vilafranca, fa aigües per tot arreu. Són conegudes les discrepàncies internes de molts militants de CDC sobre la seva conducció política a nivell local. Ho fan saber, sempre que poden, de forma privada, a qui els vulgui escoltar. És possible que aquest fet generi nerviosisme en les seves files i que porti a actuar de forma desesperada. Ara bé, la desesperació, que és mala consellera, no pot carregar-se d’un cop ni l’ètica periodística ni el respecte pels ciutadans, ni la relació fluida i respectuosa que ha d'haver entre política i periodisme.


El passat divendres 12 un article del director del setmanari redobla l'atac contra alguns polítics socialistes ( entre ells m'hi compto). No penso respondre, per què crec que és un profund error continuar per aquest camí. El problema de fons ja no rau en la notícia de la portada, sino que rau en una actitud de dura confrontació per part dels responsables del setmanari, que em sembla inhabitual i gens justificada. Espero i desitjo que trobem el camí d'una entesa que ens permeti, des de la doble dinàmica de l'acord i de la diferència, mantenir com abans unes altres formes de relació entre polítics i periodistes.

No hay comentarios: