jueves, marzo 25, 2010

ESTEM PERDENT PISTONADA...

Vilafranca s'està buidant d'idees i d'iniciatives...

Vilafranca està perdent pistonada. L’actual direcció política municipal no acaba de trobar ni de configurar una línia d’actuació coherent i amb garanties per als principals actors socials i econòmics de la Vila. La percepció col.lectiva d’una aturada general dels grans projectes vilatans es va estenen. Des de ja fa onze mesos no coneixem la seva línia de treball en matèria urbanística, ni en promoció econòmica i en foment del comerç, ni en política social, i menys en política educativa, esportiva o de convivència social. La situació és tal que la pregunta que ens fem és : hi ha, realment, programa de govern ? o continua amagat perque conté propostes difícilment comprensibles per a la ciutadania ?

El rol que Vilafranca ha tingut en els darrers 30 anys com a líder comarcal està perillant de manera clamorosa. Des de Vilafranca, es van impulsar als anys 80 i als anys 90 un nombre important d’iniciatives, orientades a cohesionar la resposta del conjunt del territori i dels municipis que el composen amb la finalitat d’estructurar un model d’acció pública i estratègica que ens donés més eines i més recursos per tal de guanyar en nous llocs de treball, en més recursos educatius, en major representació i incidència fora dels límits de la comarca. M’estic referint als successius plans estratègics que la Fundació Pro Penedès va impulsar al llarg de dues dècades des de finals dels anys 80, entre d’altres feines. Hores d’ara hauríem d’estar apostant per un salt qualitatiu, de noves i renovadores dimensions, per avançar en la superació de la crisi i en la construcció del nostre propi canvi de model productiu. Aquesta és la pretensió, de ben segur, del nou Pla Estratègic que s’impulsa ara. Però més enllà de la gesticulació a l’ús dels actuals mandataris locals, sens la participació activa de la capital de comarca, del conjunt dels seus representants , això no donarà bons fruïts.

La feblesa política i l’esperit de romandre al càrrec no crea nous horitzonts, no impulsa a l’emprenedor, no anima al dubitatiu, ni és capaç de generar il.lusió. L’aliança política de CIU, a Vilafranca, amb l’esquerra radical només està comportant paràl.lisi en la gestió de la ciutat i dels seus interessos, que són interessos també de l’Alt Penedès. La manca d’entusiasme per participar activament en les sinergies comarcals, així com la desídia en el seu lideratge poden passar una factura molt alta a curt termini al desenvolupament econòmic i social del conjunt. La comarca està més activa, i des del Consell Comarcal es treballa en diverses línies per tal de treure suc a totes les possibilitats actuals. Vilafranca concentra la major part del PIB alt penedesenc, el 40% de la seva població i més del 50% dels seus serveis especialitzats. O hi ha reacció o anirem coixos.


No hay comentarios: