jueves, noviembre 24, 2005

EL DEBAT PRESSUPOSTARI DE POLÍTICA TERRITORIAL

Ahir es va celebrar el debat sobre els pressupostos del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. El Pressupost està orientat a consolidar el canvi de model en política territorial que va marcar el Pacte del Tinell i que es consoliden amb aquests tercers pressupostos del govern del President Maragall.
Vull destacar fonamentalment, la inversió en tres àmbits : en matèria del Programa de Barris, de Transport Públic i en matèria de Paisatge.
El Programa de Barris és el vaixell insignia de la política de vinculació entre les accions de cohesió social i de cohesió territorial. No em cansaré de destacar que en els barris de les nostres ciutats es juga el futur de la nostra societat, tant en temes de convivència com de desenvolupament social i econòmic, i per tant en la qualitat i la maduresa del sistema democràtic a Catalunya. Del total de 600 MEUR previstos per al programa plurianual ( 4 anys), en aquest exercici s'aplicarà un quantitat de 60 MEUR per nous projectes.
En matèria de Transport, vull destacar una inversió superior als 2.863 MEUR, conformat entre d'altres partides per una inversió de 1.433 MEUR. En la xarxa ferroviària, 511 MEUR entre la inversió en la construcció de 5 grans eixos( Puigreig-Berga ; Vic-Ripoll ;Vilanova-Manresa; Maçanet-Platja d'Aro i el Reus Alcover) i la suma de les intervencions a més de 100 carreteres del país. I la inversióde 844 MEUR en suport al sistema de transport públic.
Vull destacar també les inversions en protecció, millora i recuperació de paisatges, ja sigui per la via de la convocatòria a entitats públiques i privades com la via de la transferència als ajuntaments per a les accions que s'emmarquen i emparen en les línies d'acció del Pla Urbanístic del Sistema Costaner. Destaco aqui la disponibilitat de 6,3MEUR per a dur a terme aquests projectes, per segona vegada als pressupostos de la segona vegada i que mai havien rebut atenció per part dels governs de CIU.
L'actitud de la dreta opositora, la del espanyolisme conservador com dels nacionalistes de dretes ha estat la mateixa. No només discrepen de les inversions sino que han discrepat de forma substancial del model distributiu dels pressupostos presentats. La prioritat tant per CIU com pel PPC continua centrada en la descalificació de la política progressista. Però CIU i el PP discrepen de l'aposta ferroviària, de la política de paisatge i de la política de barris. Si no canvien d'actitud, difícilment avançarem amb aquesta oposició en els grans projectes de país. No volen participar en els grans temes de país; continuen ancorats en la política del desgast pel seu i nterés exclusivament electoral i partidista. Però en canvi, el que si resta clar és el suport a la política del Govern per sectors destacats de l'economia i de la societat catalanes, com es va manifestar fa pocs dies per part del president de la Cambra de Contratistes de Catalunya, Sr Rafel Moreno, en un debat públic a la La Llotja de Barcelona.

No hay comentarios: