sábado, mayo 01, 2010

EL RAMON ZABALLA DENUNCIA EL PRIMER ANY DE LA MOCIO DE CENSURA A VILAFRANCA


Avui és l'1 de maig. L'aliança per fer fora el govern local socialista ha fet ja un any de mandat, amb cap resultat destacable i amb molt de decensís social i polític. Un dels millors articles que s'han escrit aquests dies sobre la situació política a la Vila, és del nostre company Ramon Zaballa, regidor a l'Ajuntament de Vilafranca. He volgut publicar-lo al meu bloc, un cop m'ho ha autoritzat.


"LA CIUTADANIA TINDRÀ LA DARRERA PARAULA I SENTENCIARÀ.


El dia 20 d’abril ha fet un any de la moció de censura a l’ajuntament de Vilafranca del Penedès. En aquella sessió plenària, l’alcalde, Pere Regull, afirmà en el seu breu parlament que les raons que la justificaven eren tres: incapacitat de l’equip socialista per negociar amb les altres formacions polítiques, paràlisi institucional, ja que no s’havien aprovat els pressupostos, i desconfiança generada per una mala gestió. En el seu parlament, l’alcalde va fer referència al programa de mandat i va afirmar que aquell no era el moment per parlar-ne.
Passat l’any, toca fer-ne una valoració i analitzar el grau d’assoliment dels objectius del nou equip de govern.
En primer lloc, aquell programa de govern, que no es va explicar en el parlament de presa de possessió del nou alcalde, encara és desconegut per la gran majoria de la ciutadania. Molta gent es pregunta: el nou equip té model? Segons un bon amic entès en política, el model de l’equip actual és precisament la manca de model, de projecte i de concrecions.
Però, anem a pams! Cap de les raons que es van argumentar per justificar la moció ha sofert un canvi substancial. En primer lloc, el nou equip no ha donat cap mostra de ser més hàbil en la cerca de complicitats. Només cal revisar les actes dels plens i comptabilitzar quantes propostes han estat rebutjades o s’han hagut de retirar per por a no obtenir els suports necessaris.
La data en què es varen aprovar els pressupostos de l’any passat i la quantitat de modificacions que es van portar al ple durant tot l’any confirma la lleugeresa amb la que es va valorar la complexitat a la que ens mena l’aritmètica consistorial. Una paràlisi que, si no hi era, s’havia de provocar per justificar un accés irregular a l’alcaldia per part de qui pensava –segons indicava alguna enquesta- ser la força més votada en les darreres municipals. I amb aquest objectiu, l’actitud de CiU -mentre va estar a l’oposició- no va ser altra que la de posar pals a les rodes i dificultar tant com va poder la governabilitat de la vila. Quina actitud tan diferent a la del principal grup de l’oposició actual! Aquesta sí que és una diferència substancial en el panorama polític local d’aquest darrer any.
I, al marge d’actituds, que són evidents, hom es pregunta en què ha millorat Vilafranca en aquests darrers dotze mesos. La resposta no es meva, que segurament seria titllada d’interessada, la resposta sorgeix de les converses ciutadanes: Vilafranca no només no ha millorat, sinó que s’ha encallat i paralitzat estrepitosament. I no parlo de la gestió del dia a dia, ja que la gestió no és pròpia de la política sinó dels tècnics, i sortosament el nostre ajuntament disposa de molts bons tècnics, responsables i professionals.
L’aturada és política, manca projecte de ciutat i, conseqüentment, falten objectius, criteris i actuacions que permetin dibuixar la ciutat a mitjà i llarg termini. I falta coherència. Com afirmava Aristòtil, un és esclau de les seves paraules i amo dels seus silencis. Només cal anar a l’hemeroteca per comprovar com les promeses efectuades (austeritat, dinamització, canvi d’estil...) han estat oblidades; com els arguments amb els que es basava la crítica (manca de complicitats, administració feixuga...) ara són utilitzats per defensar la pròpia gestió; i com la demagògia (“som nous” o “la crisi ens condiciona”) s’han instal·lat en el fet quotidià.
Vilafranca necessita que es desencallin els projectes de ciutat aturats, que la ciutadania pugui albirar el model de ciutat i el rumb de l’equip de govern. Les accions polítiques s’han d’inspirar en el propi projecte, i no han de ser una reacció permanent a les actuacions, comentaris o rodes de premsa de la resta de forces.
Esperem que en aquest darrer any de legislatura Vilafranca no perdi el tren del progrés. La ciutadania tindrà la darrera paraula i sentenciarà sobiranament totes les valoracions l’any vinent."

Ramon Zaballa i Serra
Regidor del PSC a Vilafranca del Penedès.

No hay comentarios: