martes, mayo 11, 2010

LA RESPOSTA POLITICA A LA CRISI: L’OPCIÓ SOCIAL


La crisi global financera està generant a Europa una forta tempesta política que amenaça ser de les fortes. No hi ha cap Govern a Europa que es pugui lliurar del desgast d’una situació sense precedents. La crisi grega pot comprometre part de la banca francesa. La situació portuguesa pot fer el mateix amb una part de la banca espanyola. En el pla polític, les conseqüències són evidents : Sarkozy va perdre les eleccions regionals a Franca, Merkel acaba de perdre la majoria a la Renània i al senat federal alemany, Brown ha perdut les eleccions al Regne Unit i Papandreu fa front a una de les pitjors etapes polítiques de la història contemporània de Grècia pocs mesos després d’haver obtingut un dels millors resultats polítics dels socialisme hel.lènic. Hongria, Holanda, Bèlgica... estan immerses en crisis diverses i/ o canvis electorals, totes tocades per l’actual situació econòmica, en major o menor mesura.

A Espanya, la situació és difícil i la posició del govern de l’estat està centrada en trametre confiança als mercats, combatre als especuladors ( hi ha gent que fa molts diners a costa de la població que pateix), donar suport al teixit productiu i mantenir el millor nivell de cohesió social possible al bel mig de la tempesta.

El President Zapatero, i és el gran valor de la seva acció, ha volgut mantenir la prioritat de la política social “contra viento y marea”, malgrat les crítiques de mig món polític i del bloqueig de la dreta espanyola.

Allà on la dreta política i econòmica demana rebaixa d’impostos, reforma del mercat laboral ( hem de llegir acomiadament gratuït) i retallada de la despesa pública, Zapatero ha legislat en favor de més suport a la formació dels treballadors i dels emprenedors, més recursos per pal.liar la situació de les persones en atur, més mesures d’ajut a les famílies per reduir l’impacte de la situació en les seves rendes i més esforços per continuar desplegant el sistema social d’atenció a les persones en situació de dependència. La política social és l’eix de la seva acció i evitar el retall de recursos per aquestes polítiques el porta a augmentar temporalment l’IVA, el proper mes de juliol, com a fórmula de recaptació complementària per mantenir la capacitat d’ajuda als sectors més vulnerables de la societat.

Aquesta és la forma de fer política que caracteritza al seu govern. És una inversió immediata en favor de la gent, que mou el consum ( i per tant sosté l'activitat econòmica) i posa les bases per a que, en una nova etapa post crisi, la societat espanyola es trobi en les millors condicions possibles, reduint desequilibris i mantenint els índex bàsics de cohesió social.

No hay comentarios: