sábado, julio 10, 2010

MONTILLA :“SI EL FEDERALISME ÉS EL CAMÍ VIABLE, S'HA DE RECONÈIXER EN LES SEVES LLENGÜES I EN LES SEVES CULTURES



El primer secretari del PSC i president de la Generalitat reclama “coratge aquí i al conjunt dels pobles d’Espanya per avançar cap a una més sòlida estructura federal”.


El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat avui que “si el federalisme és el camí viable per a Espanya, hauria de començar a reconèixer-se a si mateixa en les diverses llengües, en les diverses cultures, i en les diverses energies creadores artístiques”. En aquest sentit, Montilla ha reclamat “coratge aquí i al conjunt dels pobles d’Espanya per avançar cap a una més sòlida estructura federal”, i ha afegit que “si un camp és capaç d’estructurar la diversitat, les diferències, la convivència i la suma positiva, és el cultural”.

El president Montilla ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció a la cloenda de les jornades “Per una nova política cultural de progrés a la Unió Europea", on també han participat, entre d’altres, l’eurodiputada del PSC, Maria Badia. Aquí, Montilla ha destacat els “valors de la proximitat, el respecte i l’aprofundiment de les singularitats culturals de cada territori, gràcies a l’acció independent i descentralitzada de cada Govern Autònom”. És per això que “la tendència natural, lògica i pensada per al progrés en hauria de dur a fer el pas definitiu cap al federalisme cultural, és a dir, cap a la coordinació intel·ligent de polítiques autònomes desplegades des de la màxima proximitat cultural”, ha argumentat el dirigent dels socialistes catalans. “Perquè el federalisme és també la solució més pràctica per afavorir el progrés”, ha sentenciat.

Tanmateix, el líder del PSC ha lamentat que hi hagi una “tendència inversa, recentralitzadora, uniformadora, que no ha assumit que la diversitat és l’essència de la riquesa cultural, patrimonial i lingüística de l’Espanya del 2010”. Una tendència que, segons ell, “no fa més que alimentar la reacció adversa, la negació que alimenta la negació”. Així doncs, el president Montilla ha posat com a exemple la seva darrera intervenció en català al Senat, i les “reaccions airades, ràncies i ignorants” al fet que s’adrecés en llengua catalana en aquesta cambra. “Realment trist, reaccionari, ofensiu i gens intel·ligent”, ha conclòs.
Valoració : Federalisme a Espanya i més integració europea són les eines bàsiques polítiques per al nostre futur ( al de Catalunya i Espanya em refereixo )


Paraules del President Montilla a la Jornada sobre Cultura del divendres 9 de juliol

No hay comentarios: