lunes, junio 07, 2010

MARINA GELI FA BALANÇ DE LA INVERSIO EN SALUT A L'ALT PENEDES


El passat divendres 4 de juny, amb la particpació de la Consellera Marina Geli, varem fer a l'Antic Escorxador, de Vilafranca del Penedès, un balanç sobre l'acció de govern en matèria de salut a la comarca de l'Alt Penedès durant el període 2004-2009. Varem acompanyar la consellera en aquest acte amb la premsa, la Mila Arcarons i jo, el Cisco de la Cruz, els alcaldes de La Granada ( Joan Iniesta), d'Olèrdola ( Josep Tort), de Castellet i La Gornal ( Miguel Delgado), el cap de llista de Vilafranca( Francisco Romero), i els regidors i consellers comarcals Antonio Villanueva, Mònica Bernabé, Carme Chichoné i Eva García, l'ex-alcalde de la Vila, Marcel Esteve i els companys de la Federació de l'ambit de la Salut, Mònica Alminyana, Antoni Sans i Josep Maria Sabaté. Va ser un bon acte, ben pantejat i amb bona informació. La Consellera, com sempre, clara i didàctica.


Us enganxo el text lliurat a la premsa amb la valoració feta.


"El PSC considera que la millora continuada dels serveis de salut a la comarca han estat una constant en el període 2004-2009 i continuen encara. L’acció ha estat vinculada als compromisos programàtics dels socialistes a nivell territorial que es van basar en tres línies de treball : ampliar i millorar l’atenció sanitària especialitzada ( serveis hospitalaris , sociosanitaris, etc.), ampliar i millorar l’atenció primària a tota la comarca i impulsar i constituir els escenaris de treball territorial de salut amb els governs locals.

EL CREIXEMENT DE LA INVERSIÓ PER HABITANT

En aquest sentit, en el balanç 2004-2009 els recursos globals han passat de 66.367.127 M€ l’any 2005 a 88.765.544 M€ l’any 2009 amb una inversió/despesa per càpita (per habitant) que ha evolucionat de 782,17 € l’any 2005 a 937,41 € l’any 2009, tenint present que en el mateix període la població global ( 25 municipis) a la que es presta servei ha crescut en 10.000 persones.

LA MILLORA I L’AMPLIACIÓ DE L’ATENCIÓ PRIMÀRIA

Però a banda del creixement explicat anteriorment l’atenció primària ha tingut també canvis importants en benefici de l’atenció als usuaris. La reordenació de l’atenció continuada, la implantació de la recepta electrònica, l’ampliació de la cartera de serveis en salut bucodental i atenció podològica i l’increment de professionals són alguns dels avenços produïts en aquesta etapa. L’augment de recursos a l’atenció primària s’ha traduït en 16 metges nous i 13 infermeres més.

Pel que fa equipaments s’han construït els nous consultoris de Sant Joan de Mediona, Torrelletes, Santa Fe del Penedès, Les Cabanyes, Avinyó Nou, Torrelles de Foix, La Granada, Lavern – Subirats i Torrelavit i estan en obres el de Puigdàlber i el de Vilobí del Penedès.. En aquest mateix període s’han reformat i/o ampliat el CAP Alt Penedès i el CAP Sant Sadurní d’Anoia.

En projecte estan el nou CAP de Santa Margarida i Els Monjos, el nou CAP de Vilafranca del Penedès 2, el nou consultori local de Moja i el de Sant Miquel d’Olèrdola.

La inversió en nous equipaments i remodelacions d’atenció primària ha estat de 12.670.563 € .

LA MILLORA I L’AMPLIACIÓ DE L’ATENCIÓ ESPECIALITZADA

A nivell d’equipaments en l’atenció especialitzada cal destacar la Fase 1 de remodelació de l’Hospital Comarcal acabada l’any 2008 i l’ampliació i la reforma del laboratori que s’ha posat en marxa enguany. Està planificada i per iniciar els seus treballs la Fase 2 de la remodelació que inclou UCSI, quiròfans, sala de parts i UCI’s.

És molt destacable, també, la posada en marxa de nous programes d’atenció especialitzada a nivell d’oncologia, d’atenció a malalties cardiovasculars i a l’àmbit d’urgències.

En aquest període s’ha produït també la reforma dels espais del Consorci de Laboratori, que han estrenat el nou equipament fa uns mesos.

Un capítol important dels canvis s’han produït a l’atenció sociosanitària, com són el desplegament de les línies d’actuació del Pla Director Sociosanitari, del Pla operatiu d’atenció al final de vida i el Pla de Formació en cures pal.liatives a final de Vida a l’Atenció Primària. En relació a serveis podem destacar la reconversió de llits de llarga Estada a Mitja Estada i el traspàs de cures pal.liatives de l’Hospital Comarcal a CSS Ricard Fortuny ( que va entrar en funcionament l’any 2006).

La inversió global per a nous equipaments i remodelacions d’atenció especialitzada ha estat de 12.727.698 €

EL PACTE AMB EL TERRITORI

L’objectiu del Govern ha estat introduir una nova cultura de relació entre el Govern de la Generalitat i el món local, per tal de donar una resposta més eficaç a la gestió dels recursos territorials de salut.

L’esforç ha estat molt destacat i l’Alt Penedès s’ha pogut sumar als territoris que compten amb un Pacte Territorial signat entre els ajuntaments de la comarca i el Departament de Salut, que ha permès la constitució del grup de treball de salut.


RESUM

El balanç del treball dut a terme en aquests anys és francament positiu. No només s’han incrementat els recursos i les inversions de manera substancial si no que s’ha introduït una nova pràctica de fer la política de salut comptant amb els equips de professionals, la societat civil organitzada i les administracions locals.

La fórmula aplicada a la nostra comarca no és exclusiva però si que evidencia la voluntat política dels socialistes de treballar al costat del territori impulsant, a la vegada, un canvi profund en la cultura sanitària del país i dels seus ciutadans.


Federació X del PSC ( Alt Penedès- Garraf)
04/06/10

No hay comentarios: