jueves, octubre 30, 2008

L'OPOSICIÓ HAURIA DE DONAR SUPORT A AQUESTS PRESSUPOSTOS


Demà, divendres 31 d'octubre, el Conseller Castells presentarà al Parlament els nous pressupostos per l'any 2009.

Ja coneixem algunes de les línies de l'actuació del Govern en un any que serà difícil des del punt de vista econòmic.

En un moment de crisi econòmica, de pèrdua d'activitat i de destrucció de llocs de treball, les polítiques socials requereixen una especial atenció. S'incrementen en 712 milions d'euros la despesa a l'atenció a les persones en el seu conjunt. Mestres, escoles, metges, hospitals, ambulatoris,ajuts al lloguer de l'habitatge, etc. necessitaran estar reforçats per tal d'atendre a més persones.

Creixen, també, els recursos destinats a l'atenció del transport públic.

L'altre línea d'acció del projecte de llei és la destinada a ampliar els recursos per atendre noves polítiques actives d'ocupació. Recursos per a la formació de persones en atur, per a emprenedors que creen la seva pròpia empresa, per a orientadors que acompanyen en el procés de recerca d'ocupació, etc. són prioritats de l'acció del Govern. Es necessiten nous fons que permetin donar una resposta eficaç i contundent. Les etapes de crisi econòmica han de servir per a que aquelles persones que perdin el seu lloc de treball es tornin a formar per a competir en millors condicions en l'obtenció d'una nova sortida professional. Els fons previstos són una veritable inversió productiva.

Un capítol important mereixen altres inversions productives com les que es destinen a Recerca, Desenvolupament i Innovació. Un total de 126 M€ han de permetre desenvolupar les línies bàsiques del Pacte per la Recerca recentment signat i consolidar la feina que s'està duent a terme al país des de diversos àmbits ( científic, agroindustrial, industrial, etc.)

El 2009 serà un exercici complex per a les finances, per a l'economia i per l'ocupació. La ciutadania demana rigor i eficiència en la gestió dels recursos públics i responsabilitat en l'actitud política. Un exercici de responsabilitat per part de l'oposició seria el de facilitar al màxim l'aprovació dels pressupostos, renunciant a la presentació d'esmenes a la totalitat i agilitant la seva tramitació.

El President Zapatero va ordenar als grups socialistes en l'oposició mantenir una actitud responsable i cooperar amb l'aprovació dels pressupostos als municipis i a les comunitats autònomes en els quals tenim representació.

El PP i CIU no van estar a la mateixa alçada, a Madrid. Van atendre més als seus interessos de partit que a l'interès general, en una hora dramàtica com la que vivim.

Podem esperar un canvi d'actitud a Catalunya? Seran capaços Artur Mas i Alicia Sánchez Camacho d'un gest altruïsta que la ciutadania i el greu moment econòmic requereixen?

Continuarà...

No hay comentarios: